מתח נפשי וחרדות 2016-04-17T17:16:04+00:00

מתח נפשי וחרדות

מרבית הבעיות הנפשיות איתן אנו מתמודדים מקורן בתגובה שלנו לסביבה. דיכאון, חרדות, עצבנות, דימוי עצמי נמוך ועוד, מתפתחים במהלך הילדות וההתבגרות כתגובה להורים, לסביבה הקרובה לנו ולאירועים שחווינו בעצמה רבה. מתח בבית, צעקות, מילים "מקטינות", חסר בחיבוקים ואהבה, מתח בין ההורים, אלימות פיזית. אלה הם חלק מהחוויות אליהם נחשף הילד ודרכם הוא בונה את מנגנוני ההישרדות הנפשיים שלו לתוך הבגרות. במקרים רבים אנו משמרים את ההתנהגויות של ההורים, את דרכם שלהם להתמודד עם העולם. חרדות עלולות להתפתח מאירועים אלימים, מתאונה, מבהלה קשה.

למרות השוני בביטוי של כל אחת מהאבחנות הנפשיות הללו, המכנה המשותף לכולן הוא ברמת מערכת העצבים: היא זו שמנהלת את המערכת הנפשית, היא זו שתרגמה את המאורעות וחוויות העבר לסוג של טראומה מתמשכת, שממשיכה לנהל את חיינו שנים רבות אחרי שהאירועים המכוננים חלפו, היא זו שמנהלת את גופנו ונפשנו מתוך חוויית סכנה, אי שקט, הישרדות. הזיכרון שנצרב במערכת העצבים גורם לה להפעיל מנגנוני הגנה קבועים פיזיים, כאילו המלחמה נמשכת: היציבה נסגרת פנימה, השרירים דרוכים במצב של אי שקט, מערכת העיכול איננה שקטה, המערכת ההורמונאלית אינה מאוזנת (מה שעשוי להשפיע על בלוטת התריס, על סדירות המחזור ועל הפריון אצל נשים), הנשימה שטוחה ולא מספקת וכו'.

מרבית הבעיות הנפשיות אם כן, הינן דיאגנוזות רפואיות, שהן "תוצר קצה" של סיבות עמוקות והיסטוריות. מתן תרופות עבורן עשויות לשפר את התחושה המיידית אך לא להעלים את נוכחותן. כך נוצרת תלות בכדורים, שבמקרים רבים יוצרים תופעות לוואי כמו עמימות רגשית, ירידה בחשק המיני, שינויים בתחושת הרעב ועוד. כמו כן במקרים רבים יש צורך עם הזמן להעלות מינון ולהחליף לכדורים חזקים יותר עקב הסתגלות המערכת לחומרים הכימיים.

הפיתרון שמציע הטיפול הכירופרקטי בגישת NSA הוא הפניה למערכת העצבים שקבעה מלכתחילה את "החוקים". הטיפול מאפשר מעין תהליך של reset נוירולוגי, מאפשר למערכת העצבים לבחון את עצמה, את התנהלותה, בהתאם להווה. המגעים בעמוד השדרה מורידים את המתח הנוירולוגי, זה שנצבר במערכת העצבים במהלך חיינו ויצר את מצב  "המלחמה" הנוכחי שבו אנו חשים דיכאוניים, מפוחדים, עצבניים, חסרי שקט וריכוז וכו'. המגעים בנקודות ה spinal gateways לאורך עמוד השדרה והשפעתם על חוט השדרה, גורמים למערכת  העצבים לצאת מהאוטומט, מהניהול ההישרדותי. מחקרים שנערכו בבית החולים האוניברסיטאי Irvine בקליפורניה, ארה"ב, עם מכשיר MRI פונקציונאלי, הראו שתחת טיפול NSA יורדת זרימת הדם במוח באזור שאחראי על מערכת העצבים הסימפטטית (החלק ההישרדותי של מערכת העצבים האוטונומית), והיא עולה באונה הקדם מצחית, הקדמית, של המוח, זו האחראית על תפישת ה"עצמי", על תפישה מרחבית ומערכתית של העולם, על יצירתיות וכו'. זה מאפשר למוח  לעשות הערכה מחדש של התנהלותו מול אירועי החיים ולשנות תגובות התנהגותיות אוטומטיות. בפועל, המטופל חש רוגע, שלווה גופנית, נשימה נפתחת. בתהליך הטיפולי תחושות אלו מתבססות בחיי היומיום והמטופל חש שהחיים "קלים" יותר, שהוא מגיב ביותר הכלה ונינוחות למצבים שקודם הוציאו אותו משלוותו, שה"פתיל מתארך". הגוף הופך רפוי יותר ופתוח יותר, עובדה שתורמת להרגשת הביטחון והשלווה. בהמשך הטיפול המטופל מתחיל לחוות יותר שמחת חיים, מערכות יחסים משופרות, ורצון למצות יותר את פוטנציאל החיים. התיאום בין השלווה הפיזית והנינוחות הפנימית גורם לתהליך הריפוי להיות עמוק, משמעותי וארוך טווח.

 

חרדות, פוסט טראומה, עצבנות,דאגנות

אבחנות אלו משמעותן אי שקט מערכתי קיצוני, בו הגוף "תקוע" בתחושה קבועה של איום על חייו. פיזית ונפשית הדריכות גבוהה, ויש צורך להחזיר ביטחון למערכת העצבים. זהו תהליך עמוק, לא קצר, של שינוי תמונת המצב במוח, של האטת קצב, של בניית אמון בעצמי ובעולם הסובב אותי. למרות שאנו חיים בעולם עמוס, קשה, עם הרבה רוע וסכנות, יכולת השליטה שלנו האמיתית באירועים מאוד מוגבלת. הטיפול מאפשר לנו לקבל אחרת את הנסיבות, לחוות יותר רוגע אמיתי, להרגיש את העולם כמקום נעים יותר, ליהנות יותר מהדברים הקטנים, לרצות ולעשות דברים חדשים. המרוויחים הגדולים מהשינוי הם הילדים שלנו,שיכולים סוף סוף להירגע, להרגיש בטוחים ולמצות את הפוטנציאל האמיתי שלהם.