סחרחורות 2016-04-17T17:11:38+00:00

סחרחורות

רובנו חווים מידי פעם תחושה של סחרחורת או חוסר שיווי משקל. תחושת הסחרחורת יכולה להיות די מפחידה וממש להוציא אותנו מ"שיווי משקל". במרבית המקרים התופעה הינה אפיזודה רגעית וחולפת. אך במקרים חריגים, הסחרחורת עלולה להחריף ולגרום לתחושה העלולה לשתק אותנו.

סחרחורת נגרמת כתוצאה משיבושים ביכולת המוח לקלוט ו\או לפענח את הגירויים המגיעים אליו מאברי שיווי המשקל. איברים אלו כוללים את מערכת שיווי המשקל הממוקמת בחלל האוזן, העיניים, כפות הרגליים וחוליות הצוואר. כאשר קיים מצב בו הגוף נמצא במצב מסוים  והמוח "חושב" שהגוף נמצא במצב שונה – אנו עומדים אך המוח "חושב" שאנו בתנועה, מתפתחת סחרחורת.

שני הסוגים הנפוצים ביותר של סחרחורות הם:

חוסר איזון / חוסר יציבות – המטופל מרגיש שהוא לא מאוזן, כאילו שמשכו אותו לצד אחד, או תחושה הדומה לאדם העומד על רפסודה במים ומרגיש כאילו הוא יכול ליפול בכל רגע. .

ורטיגו – המטופל מרגיש כאילו הוא מסתובב או הסביבה מסתובבת והוא נייח. קורה לרוב בהתקפות פתאומיות או בתחושה קבועה ברמה נמוכה.

 

על אף שכיחותה, עדיין אין הסכמה ברורה בכול הקשור לגורמים לתופעה. עם זאת, מרבית המומחים יודעים להצביע על הקשר לחוליות הצוואר. ד"ר קארל לוויץ, אחת מהסמכויות הבין-לאומיות בנושא ליקויי מערכת תנועה והשפעתה על איזון, מציין: "חשוב להדגיש שלעמוד השדרה הצווארי השפעה רבה על כל סוגי סחרחורת או חוסר יציבות. סחרחורת נוצרת בעקבות ליקויי תפקוד של סך כל מערכות האיזון ולא רק מתפקוד האוזן הפנימית, כשעמוד השדרה הצווארי משחק גורם עיקרי בוויסות ואיזון הגוף".

חוליות ושרירי הצוואר רוויים בחיישנים עצביים לשיווי משקל, proprioceptors,  המובילים מידע אל המוח ומהמוח אל כול מנגנוני התנועה. לכן, לחצים המופעלים על חוליות הצוואר, משבשים את המידע למוח על מצבו של הגוף במרחב, ומתפתחת סחרחורת.

לחצים על חוליות הצוואר נובעים מיציבה לקויה לאורך שנים, ממתח נפשי קבוע המכווץ את שרירי הצוואר והעורף, מפעילות פיזית מאומצת וכן מתאונות וחבלות.

הבדיקות הרפואיות לאיתור הסיבות לסחרחורות חוזרות לרב שליליות והטיפול לכן הינו תרופתי/סימפטומטי, ולא לגורם הבעיה.

הטיפול הכירופרקטי בחוליות עמוד השדרה ובפרט בחוליות הצוואר נמצא יעיל לטיפול בסחרחורות בכ- 90% מהמקרים. הטיפול בגישת NSA הנו יעיל במיוחד כיוון שהוא נותן מענה גם למתח הנפשי, השרירי והמפרקי ותורם רבות לשיפור היציבה של עמוד השדרה ושל הצוואר בפרט.